Rzeźnik jest osobą, która zajmuje się ubojem zwierząt i wstępną obróbką mięsa do dalszego przetwarzania. Rzeźnik pracuje w rzeźni lub ubojni, gdzie przy pomocy specjalnych narzędzi ubija zwierzęta. Skóra zwierzęcia jest ściągana, a niepotrzebne części odcinane. Następnie ubite zwierzę dzielone jest na części przy pomocy pił i noży. Bywa to niebezpieczny etap procesu, dlatego rzeźnicy pracują w kolczugach. Podobne do średniowiecznych, ale osłaniające tylko brzuch fartuchy oraz specjalne rękawice gwarantują rzeźnikowi możliwie dużo bezpieczeństwa.
Głównym narzędziem rzeźnika jest nóż. Pracując prawie wyłącznie tylko tym narzędziem, rzeźnicy trybują i klasują szynki i łopatki, oraz wytrzewiają i wycinają ozory. Jeśli nie robią tego maszyny, to rzeźnicy również oddzielają mięso od kości. Wiele firm przed podjęciem pracy wymaga od rzeźnika zdania tak zwanego testu noża. Polega on często na przetestowaniu umiejętności sztukowania mięsa. Praca taka wymaga dużego skupienia, siły i odpowiedniej techniki, aby mięso było precyzyjnie podzielone.
Rzeźnik musi być człowiekiem, który potrafi się skupić na swojej pracy i ciężko go rozproszyć. Przy ostrych nożach, tasakach i maszynach w rzeźni musi bardzo uważać. Praca często jest na kontrakcie wyjazdowym, wtedy wymaga się od rzeźnika dyspozycyjności i możliwości opuszczenia kraju na kilka miesięcy. Rzeźnik jest odpowiedzialny za prawidłowe skrojenie mięsa oraz za dokładność jego oczyszczenia. W większych rzeźniach często rzeźnicy pracują na linii, wtedy trzeba uważać na siebie i na partnerów.
W tej pracy wymaga się:
• Dyspozycyjności i możliwości wyjazdu na kontrakt
• Odpowiedzialności w posługiwaniu się niebezpiecznymi narzędziami
• Umiejętności posługiwania się nożami i tasakami