Kasjer jest osobą pracującą w sklepie lub markecie, obsługującą kasę fiskalną. Jego głównym zadaniem jest naliczanie opłat za kupowane przez klientów zakupy. Przyjmuje od nich płatności i rozlicza transakcje gotówkowe i bezgotówkowe. Kasjer powinien umieć prawidłowo rozliczać towary zapakowane z kodem kreskowym, oraz znać kartę produktów bez kodów, na przykład owoców czy pieczywa. Musi być osobą uczciwą, rozliczającą się sumiennie w imieniu sklepu, oraz sprawną – zwłaszcza w przypadku większej ilości klientów umiejętność szybkiego kasowania to dodatkowy atut kasjera.
Kasjer – jeśli pracuje w hipermarkecie – po zakończeniu zmiany opróżnia kasę. Towarzyszy mu wtedy ochroniarz, ze względu na wartość znajdujących się tam pieniędzy. Praca kasjera wymaga odporności na monotonię oraz fizycznej sprawności, ponieważ większość czasu spędza się w pozycji siedzącej. Aby być kasjerem, trzeba przejść podstawowe szkolenie i uzyskać uprawnienia do obsługi kasy fiskalnej. Jeśli sklep odwiedzany jest przez klientów zagranicznych, przydatna jest również znajomość języków obcych.
Stanowisko kasjera wymaga odpowiedzialności, umiejętności szybkiego liczenia oraz odporności na monotonię. Kasjer powinien wykazywać się uczciwością i sumiennością oraz zdrowiem fizycznym. Ponadto wymaga się, aby był kulturalny wobec klientów i odpowiadał na ich ewentualne pytania. Kasjer odpowiada za poprawne obliczanie wartości towarów, sprawdzanie autentyczności banknotów o dużych nominałach i poprawne wydawanie reszty – bądź obsługę płatności bezgotówkowych. W przypadku podejrzenia kradzieży, kasjer jest zobowiązany wezwać ochronę.
Kasjer powinien:
• Być osobą uczciwą i kulturalną
• Posiadać umiejętność obsługi kasy fiskalnej
• Ściśle współpracować z ochroną sklepu